Fuel for vaping..

Alle uitleg over onze liquids:
Alle uitleg over onze hardware:

Voor wie is elektrisch roken?

Misschien heb je alles al wel geprobeerd om te kunnen stoppen met roken. De meest conventionele manieren om te stoppen zijn:

 • Cold turkey (‘gewoon stoppen’)
 • Nicotinekauwgom
 • Nicotinepleisters
 • Hypnotherapie
 • Acupunctuur

Zoals je ziet zijn er veel manieren om te stoppen met roken. Toch blijken deze voor weinig mensen succesvol, en misschien hoor jij ook wel tot die groep. Je hoeft je hier niet voor te schamen, roken is een verschrikkelijk lastige verslaving om vanaf te komen. Naast bovenstaande technieken kwam in 2003 opeens de elektrische sigaret om de hoek kijken. Het zag er allemaal wat amateuristisch uit en sloeg niet echt aan. Nu, negen jaar later, zijn de technieken stukken geavanceerder en blijkt elektrisch roken een fantastisch middel om mensen te helpen met het stoppen met roken of het op zijn minst gezonder te maken. Dit zit hem in het feit dat je waterdamp inhaleert en niet de schadelijke stoffen zoals je die bij een normale sigaret zou inhaleren. Uiteraard is elektrisch roken niet bedoeld voor mensen die nog niet roken. Begin nooit met roken!

Wat zijn de voordelen van elektrisch roken?

Om te begrijpen wat de voordelen zijn van elektrisch roken moeten we eerst kijken hoe het systeem werkt. Als je een hijs neemt van een elektrische sigaret dan wordt er een bepaalde vloeistof verdampt, die je vervolgens rookt en uitademt. Deze rook is waterdamp en stinkt dus niet. Een roker is verslaafd aan nicotine, en de elektrische sigaret vervangt dit ook. Je kunt namelijk voor je elektrische sigaret verschillende vloeistoffen kiezen die verdampt worden, deze vloeistof wordt e-liquid genoemd, waar ik later nog op terug kom. Doordat je waterdamp inademt van een vloeistof en er geen verbranding plaatsvindt zijn er veel voordelen verbonden aan elektrisch roken.

Duizend keer gezonder Met de elektrische sigaret kun je door blijven roken en aan je nicotinebehoefte voldoen, zonder alle schadelijke stoffen die bij roken komen kijken. Omdat er geen verbranding plaatsvindt krijg je niet te maken met gevaarlijke stoffen zoals teer een koolmonoxide. De uitdrukking duizend keer gezonder is niet metaforisch. Gelet op de stoffen die vrijkomen bij het roken van een normale sigaret vergeleken met een elektrische sigaret, krijg je bij het roken van een normale sigaret duizend meer schadelijke stoffen binnen.

Elektrisch roken is goedkoper Elektrisch roken is beduidend goedkoper dan het roken van normale sigaretten of shag. Een elektrische sigaret heb je al voor twintig euro, en de hervullingen (‘e-liquids’) al vanaf drie euro. Met zo’n flesje e-liquids ga je, afhankelijk per gebruiker, ongeveer twee weken mee.

Er vindt geen verbranding plaats Een van de meest schadelijke aspecten van het roken van een normale sigaret is dat er verbranding plaatsvindt en je daardoor erg gevaarlijke stoffen inademt. Bij het roken van een elektrische sigaret vindt er geen enkele verbranding plaats, slechts verdamping.

Je hebt niet te maken met de sociale rokersongemakken De damp die je uitademt van je elektrische sigaret is volledig geurloos. Hierdoor stink je niet naar sigarettenrook. Een ander groot voordeel is dat je met een elektrische sigaret wel mag roken waar dat met normale sigaretten niet mag. Wel kun je het op plekken als vliegvelden en dergelijke beter eerst even vragen, sommige modellen elektrische sigaretten zijn namelijk amper van echt te onderscheiden!

 

Wat is een elektronische sigaret?

Een elektronische sigaret is een apparaat waarmee je elektronisch rookt. Ze zijn er in vele vormen, maten en prijzen, dus er is altijd wel eentje voor jou. Er zijn zelfs elektronische sigaretten die op het oog amper van een echte sigaret zijn te onderscheiden. De elektronische sigaret bestaat uit een paar onderdelen. Beeld je een traditionele sigaret in. Het witte gedeelte waar het tabak in zit is bij de elektronische sigaret de batterij. In het filter bevindt zich het verdampingselement alsmede de tank met vloeistof die je verdampt. Dit kan natuurlijk per model verschillen, maar bovenstaande vormt de basis van de elektrische sigaret.

Verschillende systemen

Op de markt van de elektrische sigaret zijn grofweg twee systemen te onderscheiden. Dit heeft betrekking tot hoe de elektrische sigaret zijn damp maakt. De twee systemen zijn de atomizer en de cartomizer. Cartomizer De cartomizer is vormgegeven als een filter en bevat een cartridge met de vloeistof die verdampt wordt. Deze cartridges zijn voor eenmalig gebruik, als ze op zijn dien je ze weg te gooien. Een cartomizer heeft een ingebouwd verwarmingselement in de filter wat de waterdamp maakt, dit verwarmingselement heet (verwarrend genoeg) een atomizer. Atomizer Als je een elektrische sigaret hebt met een atomizersysteem dan is het verwarmingselement herbruikbaar en gooi je die niet, zoals bij de cartomizer, iedere keer weg na gebruik. Aan deze atomizer zit een hervulbare cartridge die je zelf kan vullen met de e-liquid die je wilt. Verschillen

 • Cartomizer heeft een wegwerpcartridge met vloeistof, de atomizer heeft een cartridge die je kan hervullen
 • Atomizers kosten veelal meer dan cartomizers
 • Atomizers hebben betere rook en smaak dan cartomizers
 • Beiden moeten ooit vervangen worden, alleen de cartomizer sneller
 • Bij een atomizers kun je e-liquids mengen om je eigen smaak te maken

 

E-liquids

De vloeistof die je in je elektrische sigaret doet worden e-liquids genoemd. Je kunt dicht bij je vertrouwde sigarettenmerk blijven door een vloeistof te kiezen die smaakt naar dat merk. Toch houdt de keuze daar niet op. Allereerst kies je de sterkte. Je kunt bij het vullen van je elektrische sigaret kiezen voor verschillende sterktes in nicotine.

 • Nul -> er zit geen nicotine in de vloeistof.
 • Ultra-Low -> er zit 3mg per ml nicotine in de vloeistof. Deze sterkte is geschikt voor de gevorderde damper of de stopper die in kleine stappen wil afbouwen (niet alle smaken beschikbaar in 3mg)
 • Low -> er zit 6mg per ml nicotine in de vloeistof. Deze sterkte is geschikt als je minder dan één pakje per dag rookt.
 • Medium -> er 11mg per ml nicotine in de vloeistof. Deze sterkte is geschikt voor je als je tussen de één en twee pakjes per dag rookt.
 • High -> er zit 18mg per ml nicotine in de vloeistof. Deze sterkte is geschikt voor je als je meer dan twee pakjes per dag rookt.

Voor de meeste mensen volstaat de medium sterkte. Naast de keuze in de hoeveelheid nicotine zijn er ook ontelbare smaken beschikbaar.

 

Veelgestelde vragen

Is het echt hetzelfde als roken? Nee, maar het komt wel héél erg in de buurt. Naast dat je voldoet aan je behoefte aan nicotine wordt ook aan de psychologische behoefte voldaan omdat de handeling van het roken precies hetzelfde is. Dat, maar dan zonder de schadelijke stoffen en zonder de sociale ongemakken van roken.

Hoe is de rook? Als je een hijs neemt aan een elektrische sigaret dan inhaleer en blaas je net zoveel rook uit als bij een normale sigaret. Dit was vroeger een van de grootste pijnpunten toen de elektrische sigaret net op de markt was, de rookontwikkeling was gewoon erg slecht. De rook is verder geurloos en verdwijnt sneller dan sigarettenrook, het blijft dus niet hangen in de kamer. Een verschil met het hijsen aan een normale sigaret is wel dat je ongeveer twee seconden langer moet hijsen.

Ga ik verbetering merken in mijn conditie? Ja. Gebruikers van elektrische sigaretten merken dat hun conditie zich hersteld en ze bijvoorbeeld niet meer buiten adem raken van traplopen, terwijl dit voorheen wel zo was.

Tast het roken met een elektrische sigaret mijn geur- en smaakvermogen aan? Nee. Het roken van normale sigaretten ontneemt je een hoop geur- en smaakvermogen, maar dit zal herstellen naarmate je een tijd bent overgestapt op de elektrische sigaret. Hoe lang dit duurt hangt af van hoeveel jaren je al rookt.

Hoe helpt de elektrische sigaret mij met stoppen met roken? Op meerdere manieren helpt de elektrische sigaret je met stoppen met roken. De beste techniek is om stapsgewijs de hoeveelheid nicotine in je e-liquid te doen afnemen, tot je op een gegeven moment naar nicotinevrije e-liquid gaat.

Ik hoor dat in Amerika iemand een elektronische sigaret in het gezicht is ontploft, moet ik mij zorgen maken?

Dit is gebeurd bij iemand met een zogenaamde MOD, een zelfgemaakt aanpassing. Sommige mensen bouwen een zaklamp om tot een elektronische sigaret, dit kan inderdaad dan wel eens fout gaan. Al onze producten zijn CE gekeurd en voldoen aan dezelfde eisen als andere elektronische apparaten. Hierdoor is de kans dat een Pipeline ontploft net zo groot als dat je scheerapparaat of tandenborstel ontploft. Let op dat er door andere bedrijven ook namaak e-sigaretten verkocht worden. verifieer altijd de CE keuring.

Mijn accu doet niets meer, is hij kapot?

In enkele gevallen komt het voor dat de accu van je elektronische sigaret kapot is. De volgende dingen kun je controleren. Zeker als je net de accu bij onze online winkel bestelt hebt kan het voorkomen dat deze nog “uitstaat”.

Controleer of de doorbrandbeveiliging niet aanstaat. Deze kun je aan en uit zetten door 5 maal op de knop van je e-sigaret te drukken (niet voor de Nano)

Zorg dat je de batterij goed geladen hebt. Steek altijd eerst de laadkabel in een USB poort (of de bijgeleverde USB netadapter). De LED van de laadkabel (aan de kant waar je accu erop schroeft) moet dan eerst rood worden. Is dit niet het geval, probeer dan een ander aansluitpunt. Draai pas dan je accu op de laadkabel, de LED van de laadkabel moet dan rood i.p.v groen worden.

Na ongeveer 3 uur moet de LED groen oplichten, waarmee aangegeven wordt dat het laden voltooid is.

Laad altijd met de juiste laadkabel.

Zorg dat de accupunten van zowel verdamper, accu en laadkabel regelmatig gereinigd worden met bijvoorbeeld de punt van een tissue. Viezigheid en liquid resten kunnen voor een slecht contact zorgen waardoor de accu niet meer laadt.

Indien mogelijk probeer de accu met verschillende verdampers. Wanneer het probleem optreed bij slechts 1 verdamper is de kans groot dat je verdamper versleten is, of kapot.

Veel van deze tips worden ook uitgelegd in de handleiding. Heb je deze niet meer? Neem dan contact met ons op.

Om de oorzaak van het probleem snel te vinden helpt het als je kort aangeeft dat je door bovenstaande zaken bent heengegaan, laat ook het resultaat van de stappen weten (lampje bleef groen, werkt alleen met 1 verdamper niet etc)

Lekkage

Als je tankje leegloopt, kunnen de volgende dingen aan de hand zijn, hier even in volgorde van waarschijnlijkheid. Natuurlijk bestaat de kans dat je defecte producten hebt. Dan sturen we je gewoon nieuwe.

Inhaleer zacht en regelmatig, indien je te hard trekt aan je e-sigaret komt er teveel liquid op de verdamper en verzuipt die. De liquid zal langzaam uitlopen door de luchtgaatjes tussen de accu en verdamper. Ook heb je kans dat er liquid in het mondstuk terecht komt, hierdoor kun je dan soms een vieze smaak in je mond krijgen omdat de liquid door het mondstuk in je mond terecht komt.

Wanneer je al een tijdje tehard aan je e-sigaret hebt getrokken kan zich een hoeveelheid vloeistof al in het mondstuk hebben verzameld. Dit kan gepaard gaan met een blubberend geluid tijden het trekken. Om zeker te stellen dat je verdamper niet verzopen is, sla deze een aantal malen uit. Maak hiervoor een slaande beweging met de e-sigaret in de hand. Ter voorkoming dat de liquid op ongewenste plekken terecht komt kun je een tissue of doekje voor het mondstuk houden.

Indien je de tank of verdamper met water schoon hebt gemaakt zal het resterende water zich verdunnen met de liquid wat kans op uitlopen vergroot. Zorg dat je de onderdelen droog maakt na een het schoonmaken. Gebruik een tissue en blaas de onderdelen achteraf droog. Je kunt ze ook een tijdje op een warme plek zoals de centrale verwarming neerleggen.

 

Met onderstaande termen bent u al een hele stap op weg om het dampen te leren kennen:

ADV

ADV = all day vape. Dampers gebruiken deze term om aan te geven of een e-liquid voor hen geschikt is om de gehele dag door te dampen.

Airflow

De term airflow wordt gebruikt bij verdampers waar je zelf de lucht toevoer kunt regelen. Een airflow ring zit onderaan de verdamper en kan met schuifjes of draairing worden versteld. Hoe wijder je deze zet, hoe meer lucht de verdamper mee zuigt bij inhalatie. Zo kan je zelf bepalen of je dikke damp (weinig lucht) of lichte damp (meer lucht) wil inhaleren.

Atomizer

Een atomizer komt in verschillende vormen en varianten. Het verschilt per type e-sigaret. Een atomizer is het element wat zorgt voor stroom geleiding van batterij naar verdamper.

Batterij

De batterij is meestal het langste gedeelte van de e-sigaret. Het zorgt ervoor dat u een langere tijd kunt dampen alvorens op te laden. De vormen en grootte verschillen enorm. De meest voorkomende type is een 650 mah batterij. Echter komen er ook steeds meer batterijen op de markt met een variabel voltage/wattage in alle vormen en maten. Sommigen gaan zelfs al tot 2200 mah of hoger.

Cartomizer

Een cartridge is een coil en tank ineen. Deze zijn voor gevuld met watjes en meestal 0.5 tot 1 ml e-liquid. Dit is een van de eerste damp systemen wat op de markt is gekomen en is (meestal) niet navulbaar. De cartridges zijn op dit moment op zijn retour, daar de kosten hoger liggen dan de hervulbare tanks en niet lang meegaan in gebruik. Voor beginnende dampers is dit wel een goede opstap naar het dampen toe. Ze zijn makkelijk in gebruik zonder poespas.

Clearomizer

Een clearomizer is een (meestal) doorzichtige tank. Je kunt het zien als een soort maatbekertje waar je de e-liquid in kunt vullen en navullen. De clearomizer is al voorzien van een coil en gaat langer mee dan een cartomizer in gebruik. Clearomizers zijn in verschillende kleuren en varianten te verkrijgen. De meesten kunnen gevuld worden tot 1.6 ml e-liquid. Deze zijn met en zonder verwisselbare coils verkrijgbaar. De meest verkochte wereldwijd is een CE4 Clearomizer zoals afgebeeld op de foto. Echter zit hier ook veel kwaliteit verschil in door de materialen en coils.

Coil

De coil in een verdamper is het verwarmings element van de e-sigaret. Deze zit vast of kan vastgedraaid worden op de atomizer. De coils zijn in verschillende varianten verkrijgbaar tbv het type clearomizer (verdamper) wat u gebruikt. De standaard ohm voor de coil is gemiddeld een 2.4 ohm. Maar naar gelang men met voltages/wattages willen wisselen moet de ohm van de coil hierop aangepast worden.

DripTip

Dit is een mondstukje van de verdamper. Sommige verdampers bieden de mogelijkheid om de driptip los te maken en er zelf een andere driptip op te zetten. De materialen hiervan kunnen wisselen. Je hebt bijvoorbeeld houten, metalen, plastic en siliconen driptips. Per persoon verschilt het wat men fijn vindt om tussen de lippen te hebben.

Dry Hit

Het is menigeen weleens overkomen.. een verbrande smaak tijdens het dampen. Oftewel een Dry hit. De coil heeft niet genoeg e-liquid beschikbaar om te verdampen dus komt er een branderige metaalachtige smaak vrij. Dry hits komen ook voor bij verdamping op een te hoog voltage als de coil geen juiste ohm waarde heeft.

E-liquid

E-liquid oftewel vloeistof tbv de e-sigaret is in elke navulbare e-sigaret een must. Zonder e-liquid kan je niet dampen. Er zijn vele soorten e-liquid op de markt verkrijgbaar. Sommigen zijn beter in kwaliteit en sommigen zijn slechter. Kijk dus goed naar de betrouwbaarheid van de leverancier alvorens je begint met dampen. E-liquid is een samenspel tussen PG/VG en eventueel naar behoefte nicotine. Voor mensen met een PG allergie zijn er ook pure VG liquids verkrijgbaar.

Lung Hit

Oftewel een inhalatie direct over je longen. Cloudchasers gebruiken deze techniek om gigantische damp wolken te creëren. Meestal gebruikt men dan een hogere VG gehalte met een lager nicotine level tezamen met een goede MOD.

MOD

Een MOD (modification) is een huls waar je zelf batterijen in kunt plaatsen en kan modificeren naar eigen gebruik. Meestal gaan hier 18650 batterijen in voor lang gebruik en geeft een hoger voltage/wattage af. Meestal gebruikt voor lagere ohm coils (subohm) en om te cloudchasen. Dit wordt door ervaren (pro) dampers gebruikt en is dus niet geschikt voor beginnende dampers.

Nicotine

Nicotine is een verslavende stof. De nicotine in e-liquids zijn van farmaceutische kwaliteit en kan worden gebruikt om de nicotine verslaving van analoge sigaretten af te bouwen of gewoon om schoner te “roken” zonder al de 4000 andere giftige stoffen aangetroffen in analoge sigaretten. In e-liquids kunnen de nicotine gehaltes wisselen van ZERO (geen nicotine) tot 20 mg/ml nicotine (zwaar). Dit staat echter altijd vermeld op de verpakking en op het flesje zelf. Hou nicotine houdende stoffen altijd uit handen van kinderen. Verkoop mag alleen vanaf 18 jaar en ouder.

PG

Propylene Glycol (PG) is een basis component voor e-liquids. PG is kleurloos en wereldwijd gebruikt in de farmaceutische industrie. De PG zorgt voor een keelhit in samenspel met de nicotine.

Starterset

Een beginner set voor dampers. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en kleuren. Mensen worden dan is een keer voorzien van de benodigde artikelen om te starten met dampen. Het enige wat men (meestal) apart moet bijbestellen is een e-liquid naar keuze.

Throat Hit – Keelhit

Een keelhit is de sensatie wat je voelt in de keel bij het inhaleren van je e-sigaret. Een keelhit wordt veroorzaakt door de PG en Nicotine in de e-liquid. Het effect van het inhaleren van een analoge sigaret is nagebootst op een schonere manier. Ook kan de keelhit verschillen als men de voltage/wattage aanpast van de e-sigaret.

VG

Vegetable Glycerin (Plantaardige Glycerine) is een basis component van e-liquid. VG wordt ook veelal in etenswaren gebruikt. VG zorgt voor een zichtbare damp productie. Hoe hoger het VG gehalte is, hoe meer damp er kan worden geproduceerd. 100% VG liquids zijn over het algemeen dikker/stroperiger en zijn niet voor alle verdampers geschikt.

 

Bron: www.pipeline-store.nl en mens-en-gezondheid.infonu.nl